Redenen om producten te vernietigen
- Retourzendingen: Geretourneerde producten worden vaak vernietigd omdat de kosten voor het opnieuw aanbieden van deze producten hoger kunnen zijn dan de waarde van het product.
- Overtollige voorraad: Te grote voorraden, ookwel overstock genoemd, kunnen leiden tot hoge opslagkosten en onverkochte producten worden in veel gevallen vernietigd om kosten te besparen.
- Kannibalisatie op producten: Het aanbieden van overtollige voorraad tegen verlaagde prijzen kan de verkoop van nieuwe producten ondermijnen. Door productvernietiging kan dit worden voorkomen.
- Bescherming van het merk: Merken vernietigen onverkoopbare voorraad om de exclusiviteit en het merkimago te behouden.
- Inbreuk op merkenrecht: Namaakproducten worden, meestal na rechterlijke uitspraak, vernietigd om inbreuk op het merkenrecht te voorkomen en om merkwaarde te beschermen.
- Onveilige of beschadigde producten: Producten die niet voldoen aan veiligheidsnormen of beschadigd zijn worden vernietigd om veiligheid en kwaliteitsstandaarden te waarborgen.
- Verouderde producten: Producten die verouderen doordat deze ingehaald worden door technologische vooruitgang of niet meer relevant zijn na een bepaalde periode worden vaak vernietigd.
- Verandering in vraag: Onvoorziene dalingen in vraag, zoals na een hype of door negatieve publiciteit, kunnen leiden tot vernietiging van onverkochte voorraad.
1. Retourzendingen
Geretourneerde producten vormen een grote kostenpost voor winkeliers en webshops. De eenvoud van online bestellen, het bieden van snelle levertijden en de lage drempel om producten te retourneren zorgen ervoor dat zowel particulieren als bedrijven massaal online bestellen. Volgens de ACM Post- en Pakketmonitor zijn er in 2022 ruim 470 miljoen pakketjes verstuurd naar consumenten en is daarvan 12,3% retour gegaan. Een deel van de retourzendingen worden vernietigd. Dit gebeurt bij producten met een lagere waarde, beschadigde producten, producten met een kortere levenscyclus of producten die wegens hygiënische redenen niet opnieuw kunnen worden aangeboden. Voor deze artikelen is het niet meer rendabel om deze te controleren, opnieuw te verpakken en weer aan te bieden.
Kleding wordt het vaakst geretourneerd. Retourpercentages van 30% zijn in de fashion niet uitzonderlijk, met uitschieters naar soms wel 40 tot 50%.
Het voorbereiden van geretourneerde producten voor nieuwe verkoop is arbeidsintensief en brengt kosten met zich mee voor onder andere beoordeling, verwerking, reparatie, verpakking, opwaardering en opslag. Om deze reden kiezen veel bedrijven ervoor om geretourneerde producten te vernietigen, vooral wanneer de kosten van herverwerking hoger zijn dan de waarde van het product.
2. Overtollige voorraad
Het aanleggen van (te) grote voorraden kan een effectieve concurrentiestrategie zijn voor detailhandelaren. Door in grote hoeveelheden producten in te kopen, kunnen kosten worden gereduceerd, zoals transport- en productiekosten. In veel gevallen is het economisch en strategisch gezien niet haalbaar om kleinere productievolumes aan te schaffen, wat de concurrentiepositie zou kunnen verslechteren.
Overstocking, het aanleggen van (te) grote voorraden, brengt het risico met zich mee dat een gedeelte van de voorraad onverkocht blijft. Deze restpartijen nemen kostbare opslagruimte in beslag, wat leidt tot stijgende opslagkosten, bijvoorbeeld bij de logistiek dienstverlener. Om deze kosten te beheersen kan het nodig zijn om overtollige voorraad van de planken te verwijderen en dus te laten vernietigen.
3. Kannibalisatie op producten
Als een bedrijf kiest om de overtollige voorraad tegen lagere prijzen te verkopen kan er kannibalisatie op andere producten optreden. Bij dit fenomeen kan de verkoop van dit lager geprijsde product ten koste gaan van andere duurdere producten binnen het verkoopassortiment. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de algehele omzet.
Daarnaast bestaat er een risico dat producten die tegen gereduceerde prijzen worden aangeboden, opnieuw worden verkocht op marktplaatsen. Dit kan de vraag naar reguliere producten ondermijnen en de verkoop van deze nieuwe artikelen verstoren. Bedrijven willen voorkomen dat hun producten onder de marktprijs worden verkocht, omdat dit kan leiden tot waardeverlies en een negatief effect op het merkimago.
4. Bescherming van het merk
Het behoud van een sterk merkimago is vooral van belang voor premium en luxe merken, zoals bij high-end merken in de fashion-industrie. Deze merken investeren in de merknaam door het inzetten van allerlei marketingstrategiëen en hechten veel waarde aan de exclusiviteit van hun producten en service. Merken kiezen ervoor om onverkoopbare of geretourneerde voorraad te vernietigen in plaats van deze af te waarderen of te doneren.
Voor luxe merken is het belangrijk om de controle te behouden over de klantenservice en manier waarop producten worden gepresenteerd en verkocht. Wanneer producten via niet-reguliere verkoopkanalen op de markt komen, zoals bij outlets of tweedehandswinkels, verliezen de merken de controle over hun merkreputatie, merkbeleving en service. Dit kan resulteren in een lagere perceptie van de waarde en exclusiviteit van het merk.
5. Inbreuk op merkenrecht
Naast de bescherming van een merk kan ook de inbreuk op het merkenrecht door een wederpartij een reden zijn om producten te moeten vernietigen. In dit geval gaat het om namaakproducten die inbreuk maken op het merk of op het ontwerp van een bestaand product.
Wanneer een merkhouder constateert dat er namaakproducten op de markt ingekocht of aangeboden worden die inbreuk maken op het intellectuele eigendom, kan de fabrikant juridische stappen ondernemen tegen de inbreukmakende partij. De fabrikant kan middels een rechterlijke procedure eisen dat deze namaakgoederen van de markt worden gehaald en vernietigd worden om verdere schade aan het merkimago en de merkwaarde te voorkomen.
Brantjes Data-Vernietiging kan bijvoorbeeld CA+ gecertificeerde datavernietiging onder douanetoezicht verzorgen waarbij de inbreukmakende goederen volledig worden vernietigd. Bekijk meer over productvernietiging onder toezicht.
6. Onveilige of beschadigde producten
Binnen de Europese Unie gelden Europese veiligheidsnormen waaraan producten moeten voldoen om verkocht te mogen worden. In het voorgaande voorbeeld van namaakgoederen kan er niet gegarandeerd worden dat de imitatiegoederen voldoen aan deze veiligheidseisen, wat nog extra bestempeld waarom het belangrijk is om dergelijke producten onbruikbaar te maken en te vernietigen om de veiligheid voor de eindgebruiker te waarborgen. Denk bijvoorbeeld aan onveilig namaakspeelgoed.
Het kan ook voorkomen dat originele producten niet voldoen aan de geldende veiligheidsnormen of interne kwaliteitseisen- en richtlijnen. Zo kunnen tijdens het productieproces producten worden afgekeurd omdat deze niet aan de kwaliteitscriteria van de fabrikant of afnemer voldoen. Ook tijdens het transport of opslag kunnen producten beschadigd raken en daardoor niet meer voldoen aan de vereiste kwaliteitsspecificaties. Zelfs na verkoop kan er een defect op een later moment aan het licht komen waardoor producten teruggeroepen worden om de gebruiker en ook het merk te beschermen.
Reparatie is niet altijd de meest economische oplossing. Bij producten met een lage waarde kunnen de reparatiekosten hoger zijn dan de waarde van het product zelf. In dergelijke gevallen wordt vernietiging vaak als de meest kosteneffectieve optie gezien.
7. Verouderde producten
Productveroudering kan optreden door technologische of functionele veranderingen, waardoor oudere modellen minder aantrekkelijk worden voor consumenten. Dit komt veel voor op de elektronicamarkt, waar snelle technologische ontwikkelingen ervoor zorgen dat modellen verouderen en daardoor regelmatig onverkocht blijven.
Een ander voorbeeld zijn marketing- of promotiematerialen. Deze kunnen na verloop van tijd ook verouderen. Denk aan promotiemateriaal of merchandise dat is afgestemd op een specifiek sportevenement, zoals het EK. De vraag naar dit materiaal daalt al snel zodra het evenement voorbij is of wanneer het niet meer actueel is. Dergelijk materiaal wordt dan vaak vernietigd.
Producten met een vervaldatum, zoals levensmiddelen, cosmetica en medische producten, worden uit de schappen gehaald zodra de THT-datum (Ten minste Houdbaar Tot) is bereikt of bijna is bereikt. Deze producten worden meestal vernietigd of gerecycled om aan de kwaliteitsrichtlijnen en eventuele wetgeving te voldoen.
8. Verandering in vraag
De vraag naar producten kan snel toenemen door een tijdelijke populariteit, zoals bij trends of rages. Een bekend voorbeeld van zo’n rage zijn de fidget spinners. Deze speeltjes waren een ware rage in 2017, maar groothandelaren zaten al snel met grote voorraden onverkochte fidget spinners toen de hype voorbij was. Tijdens de piek werden deze producten massaal aangeboden op diverse (online) marktplaatsen. Zodra de hype afnam, daalde de vraag ook snel, wat resulteerde in onverkochte voorraden. Deze voorraden zijn uiteindelijk van de markt gehaald en vernietigd vanwege het gebrek aan vraag.
Veranderingen in vraag kunnen ook worden veroorzaakt door nieuwsberichten of negatieve publiciteit. Als een bepaald product slecht in het nieuws komt, bijvoorbeeld vanwege een veiligheidsrisico, zal de vraag in de meeste gevallen ook direct dalen.
Daarnaast hebben seizoensgebonden producten, zoals kleding, een wisselende vraag afhankelijk van het seizoen. Winterjassen verkopen nu eenmaal beter in de herfst en winter dan in het voorjaar. Dit kan leiden tot onverkochte of verouderde voorraad die uiteindelijk vernietigd wordt.
Meer dan alleen producten vernietigen
Productvernietiging is het vernietigen van goederen die niet omwille van vertrouwelijke data, maar vanwege commerciële- of veiligheidsredenen vernietigd dienen te worden. Naast productvernietiging bieden wij ook papier- en datavernietiging aan, specifiek bedoeld voor de vertrouwelijke vernietiging van papieren en elektronische datadragers. Zoals de vernietiging van harde schijven.
Na CA+ gecertificeerde vernietiging van archief, data of producten ontvangt de klant een vernietigingscertificaat als bewijs van vernietiging.
Naast het vernietigen van fysieke producten, bieden wij ook diensten voor het vernietigen van papieren en elektronische datadragers. Deze service is gericht voor het veilig en vertrouwelijk verwijderen en vernietigen van gevoelige informatie, zowel in papieren als digitale vorm.
Wilt u producten laten vernietigen?
Wilt u ook uw producten CA+ gecertificeerd laten vernietigen in onze industriële shredders? Kies dan voor CA+ gecertificeerde productvernietiging. Wij helpen u hier graag bij, neem contact op via (023) – 532 1960 of vraag een vrijblijvende offerte aan.
Pim is verantwoordelijk voor de websites, marketing en communicatie bij de Nijssen Groep. Gespecialiseerd in online marketing en SEO.