Opties voor het inleveren van uw oude telefoon
Let op: Houd er rekening mee dat uw smartphone vol staat met vertrouwelijke informatie, zoals persoonsgegevens, bankgegevens, logingegevens en foto’s en video’s.
Zijn al uw data echt gewist na een factory reset van uw smartphone?
Overweeg dus goed of het verkopen of weggeven van uw mobiele apparaat opweegt tegenover het risico op mogelijk dataverlies. Wilt u 100% zekerheid? Dan is ons advies om uw telefoon of tablet CA+ gecertificeerd te laten vernietigen. Kies bijvoorbeeld voor aanleveren van uw telefoons bij Brantjes in Nieuw-Vennep.
Wist u dat veel mensen hun oude smartphone, tablet of laptop na aanschaf van een nieuw apparaat laten verstoffen in een la of kast? Uit CBS-onderzoek blijkt dat maar liefst 55% van de oude smartphones, 42% van de laptops en 39% van de tablets nog steeds thuis worden bewaard.
Voorkom misbruik van uw data
Lever uw materiaal aan ter vernietiging bij Brantjes in Nieuw-Vennep.
- Voor particulieren en bedrijven
- AVG-proof en CA+ gecertificeerd
- Inclusief officieel vernietigingscertificaat
Bekijk aanleveren Bekijk tarieven
A) Vernietigen (CA+ gecertificeerd)
Wilt u zekerheid dat uw vertrouwelijke data op uw oude smartphone niet in de verkeerde handen vallen? Laat dan uw telefoon vernietigen door een CA+ gecertificeerd datavernietigingsbedrijf.
Deze bedrijven garanderen 100% datavernietiging. Na verwijdering van de accu wordt het toestel vernietigd met een industriële shredder. Hierdoor worden de vertrouwelijke data fysiek vernietigd.
Het geshredde materiaal wordt hoogwaardig gerecycled waardoor waardevolle grondstoffen blijven behouden. Telefoon vernietiging is dus veilig voor uw data en het draagt bij aan de circulaire economie.
Laat hier uw telefoon gecertificeerd vernietigen:
B) Verkopen aan refurbisher
Geef uw oude telefoon een tweede leven door uw toestel in te leveren voor geld bij een refurbisher. Een refurbisher is een opkopende partij die uw telefoon koopt en het toestel opknapt zodat deze opnieuw kan worden verkocht als ‘refurbished telefoon’.
Verkoop uw telefoon aan:
- Belsimpel (via Recommerce)
- Bol.com (via Recommerce)
- Fairphone
- GsmLoket
- Rebuy
- Refurbished
- Swappie
- VerkoopMijnTelefoon
- Verkopen
Tip: Bekijk www.watismijnapparaatwaard.nl met meer informatie over het verkopen van oude mobiele apparaten.
C) Marktplaats
Een bruikbare oude smartphone kunt u ook als tweedehands telefoon aanbieden op Marktplaats.nl of via social media. Facebook heeft haar eigen Facebook Marketplace, maar u kunt uw oude telefoon ook verkopen in een lokale Facebookgroep. Zoek in dit geval naar een lokale groep met de term “ik zoek / ik ruil / ik verkoop“.
Tweedehands verkopen op:
D) Inruilen
Ruil uw oude toestel in voor een nieuwe smartphone via een Trade-in programma. In plaats van uw telefoon te verkopen voor geld, ruilt u uw toestel in waardoor u een mogelijke korting ontvangt op uw nieuwe smartphone.
Ruil uw telefoon in bij:
E) Doneren aan goed doel
Doneer uw oude telefoon ter ondersteuning van een goed doel. U kunt uw telefoon opsturen naar een goed doel, of maak gebruik van lokale of landelijke inzamelacties.
Doneer uw telefoon aan:
- CliniClowns
- KNGF Geleidehond
- Stichting AAP
- Stichting DierenLot
- Stichting ITdonations
- Stichting Opkikker
F) Inzamelen
Een duurzame oplossing is om uw oude telefoon in te leveren bij een inzamelpunt. Deze oplossing is zowel bruikbaar voor werkende en voor kapotte mobiele telefoons en tablets.
Landelijke inzamelpunten:
Eeko ccc B.V. is een WEEELABEX gecertificeerde bedrijf die samenwerkt met bekende Nederlandse goede doelen. De data op inleverde smartphones en tablets worden gewiped met behulp van Blancco.
Wecycle is een WEEELABEX gecertificeerd bedrijf gespecialiseerd in e-waste recycling. Wecycle heeft een inzamelnetwerk van 13.000 inzamelpunten. Bekijk inleverpunten op Wecycle en op Wecycle voor bedrijven.
Lees meer over WEEELABEX.
G) Backup
Hergebruik uw oude telefoon door deze in te zetten als een backup toestel. Als uw dagelijkse telefoon defect raakt, dan is het handig als u een backup telefoon heeft klaarliggen om de reparatietijd te kunnen overbruggen.
H) Weggeven
Tot slot kunt u uw oude telefoon weggeven aan een familielid of een kennis. Er is altijd wel iemand die graag een gebruikt toestel wilt hebben, maar niet persé het nieuwste van het nieuwste hoeft te hebben.
Factory reset om alle gegevens volledig te wissen?
Het resetten van een Samsung smartphone of iPhone naar de fabrieksinstellingen wist de data. Maar het is nog maar de vraag of de data ook daadwerkelijk vernietigd zijn.
Tips:
- Apple.com – Wat je moet doen voordat je je iPhone of iPad verkoopt, weggeeft of inruilt.
- Samsung.com – Hoe verwijder ik al mijn persoonlijke gegevens van mijn apparaat?
Bij een “factory reset” worden data vrijgegeven om overschreven te worden door nieuwe data. De oude data is in veel gevallen dus niet verdwenen. Dat betekent dus dat deze data mogelijk te herstellen valt met speciale recovery software.
Heeft u een iPhone? Dan is het belangrijk om uw iCloud verbinding te verbreken voordat u uw smartphone inlevert. Deze wordt namelijk nie atomatisch bi jeen fabrieksreset ontkoppeld.
Mogelijkheid op datarecovery
Aiseesoft, een willekeurige datarecovery tool, beschrijft op haar website het volgende:
Nadat u de fabrieksinstellingen van Android hebt hersteld, mag u uw telefoon niet bedienen, zoals het ontvangen van oproepen of berichten. Anders worden de verwijderde bestanden mogelijk overschreven.
Hieruit blijkt dat verwijderde bestanden blijven bestaan, totdat deze overschreven worden door nieuwe data.
Ontrack, een data recovery specialist, vermeld op haar site het volgende over het resetten van een mobiele telefoon:
Internationaal onderzoek door Ontrack wijst uit dat 20 % van de telefoonverkopers oude telefoongegevens handmatig wist voordat een telefoon doorverkocht wordt. Het nadeel is dat het handmatig wissen van smartphones de gegevens niet wist. Dit houdt in dat er veel tweedehands telefoons verkocht worden die oude data bevatten; data die nooit ook maar bijna verwijderd zijn geweest. De gehele inhoud van een opslagmedium moet worden overschreven om er zeker van de zijn dat alle data doeltreffend en onomkeerbaar verwijderd zijn.
Op de website van Ontrack staan tips hoe u het beste uw telefoon kunt leegmaken.
Het herstellen van verwijderde data is in de meeste gevallen geen eenvoudige klus. Maar de mogelijk is er wel. En dat is iets waar u bewust van moet zijn, voordat u uw oude telefoon inlevert of verkoopt.
Hoe lang gaat een telefoon gemiddeld mee?
Telefoons worden gemaakt van steeds hoogwaardiger materiaal en door alle technologische verbeteringen wordt de levensduur van een smartphone steeds langer.
In 2021 gaf de Consumentenbond aan dat de gemiddelde levensduur van een smartphone 2,5 jaar is. Maar vandaag de dag gaat een mobiele telefoon al gemiddeld vijf jaar mee, volgens Everphone.
Gemiddeld gaan Android smartphones 4 jaar mee een iPhone (iOS) 6 jaar.
Everphone
Hoeveel jaar een telefoon meegaat is onder andere afhankelijk van de gebruiker, de staat van de batterij, het merk en het aantal jaar ondersteuning dat de de fabrikant biedt m.b.t. beveiligingsupdates.
Veertig procent van de consumenten geeft aan dat ze een nieuwe smartphone kocht omdat de oude versleten of stuk was.
Ad.nl
De verkoop van smartphones taalt de afgelopen jaren flink. Onderzoeksbureau IDC concludeerde in 2023 ‘de grootste daling ooit’ met een afname van ruim 11 procent in vergelijking met een jaar eerder. Apple en Samsung waren de grootste dalers.
De oorzaak van de daling naar de vraag van smartphones is onder andere het feit dat consumenten steeds langer doen met hun huidige toestel. Ook het gebrek aan technologische innovatie op de smartphonemarkt is een reden voor consumenten om de aanschaf van een nieuwe telefoon uit te stellen.
Toch liggen er wereldwijd meer dan vijf miljard mobiele telefoons te verstoffen bij mensen thuis of in archieven.
Eén miljoen mobiele telefoons bevatten onder andere circa 16 ton koper, 350 kg zilver, 34 kg goud en 15 kg palladium.
Sciencedirect
Hoeveel is uw oude telefoon waard?
Hoeveel is uw oude telefoon nog daadwerkelijk waard? Via deze tool op Rebuy kunt u een indicatie krijgen van de waarde van uw gebruikte smartphone.
Vaak valt het bedrag een stuk lager uit dan u in gedachte had. Is de marktwaarde van uw oude telefoon het risico op dataverlies waard? Dat is een vraag die u alleen voor uzelf kunt beantwoorden.
Kies voor zekerheid: kies voor telefoon vernietiging
Wilt u uw data beschermen en het risico vermijden dat vertrouwelijke informatie in verkeerde handen terecht komt? Dan adviseren wij om uw smartphone, iPhone of gsm gecertificeerd te laten vernietigen volgens CA+ richtlijnen conform DIN 66399. Door uw mobiele telefoon te laten shredden wordt alle data vernietigd. Het restmateriaal wordt door specialisten gerecycled.
Telefoon vernietigen Bekijk tarieven →
Gecertificeerde vernietiging & advies.
Bronvermelding
Voor dit artikel hebben we gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:
Wilt u 100% zekerheid? Dan kiest u voor datavernietiging
Onze specialisten adviseren u graag over het inleveren van uw oude mobiele telefoons of tablets. Wij vernietigen uw materiaal volgens CA+ richtlijnen. Zowel bedrijven en particulieren kunnen bij ons terecht en we vernietigen elke hoeveelheid. Wij helpen u hier graag bij, neem gerust contact op via (023) – 532 1960 of vraag een vrijblijvende offerte aan.
Lever uw vertrouwelijke materiaal op eigen gelegenheid bij ons in. Of laat uw hardware ophalen, veilig vervoeren en volledig vernietigen. Na vernietiging ontvangt u een officieel vernietigingscertificaat als bewijs van datavernietiging.
Pim is verantwoordelijk voor de websites, marketing en communicatie bij de Nijssen Groep. Gespecialiseerd in online marketing en SEO.