Wat wordt het meeste teruggestuurd?
Nederland is koploper in het terugsturen van online gekochte producten. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat we vooral kleding terugsturen, zo’n 40% van de online bestellingen gaan retour.
Top 5 meest geretourneerde producten
- Mode en fashion – 40% gaat retour
- Elektronica – 15% gaat retour
- Sportartikelen – 10% gaat retour
- Woonartikelen – 7,5% gaat retour
- Boeken – 5% gaat retour
Top 10 webwinkels met meeste retourverzoeken
Uit eigen onderzoek blijkt ook dat vooral webshops in de categorie fashion het meeste te maken hebben met retourverzoeken. Op basis van informatie uit zoekwoordanalysetool Semrush blijkt dat er het meest gezocht wordt naar retourinformatie bij de volgende webwinkels (2023):
- Wehkamp
- Zalando
- Loavies
- Shein
- Zara
- Omoda
- Gymshark
- NA-KD
- Bol.com
- Boohoo
Wat kost een retourzending?
Consumenten hebben wettelijk minimaal 14 dagen bedenktijd. Je mag de koop dan zonder reden terugsturen om de aankoop te ontbinden. Dit wordt het herroepingsrecht genoemd.
Retourneren is voor consumenten in veel gevallen gratis. Soms is de verzendkosten voor eigen rekening, maar bij de grotere e-commerce partijen is het terugsturen van een artikel gratis.
Maar voor de webwinkel is de handeling van een retour absoluut niet gratis. Gemiddeld kost een retourzending voor een webshop zo’n €12,50 en qua handeling kost het 400-500% meer tijd dan voor het zenden van een bestelling.
Daarnaast veroorzaken retouren veel onnodige transportbewegingen. Dit heeft als gevolg meer CO2-uitstoot. Ook de afvoer van beschadigd verpakkingsmateriaal en het opnieuw verpakken van producten is belastend voor het milieu. Het is hierbij belangrijk dat de afvalstromen zo goed als mogelijk worden gescheiden voor recycling.
Gebruik voor eenvoudige afvalscheiding daarom verpakkingsmateriaal van één type materiaal, zoals een kartonnen doos met kartonnen opvulling. Voor het opvulmateriaal kunt u bijvoorbeeld een karton shredder gebruiken.
Wat gebeurt er met retourproducten?
Online retailers weten vaak niet wat ze moeten doen met de teruggestuurde artikelen. In bijvoorbeeld de fashionbranche blijven er in Nederland jaarlijks zo’n 21,5 miljoen kledingstukken liggen en slechts 3% wordt gerecycled. Jaarlijks worden er 1,2 miljoen kledingstukken vernietigd, omdat deze niet opnieuw kunnen worden verkocht.
Naast fashionartikelen worden ook andere teruggestuurde non-food producten, zoals consumentenelektronica en woonartikelen, vernietigd. Met deze producten is vaak niets mis, maar het kost de webwinkel te veel tijd en geld om de producten te keuren, opnieuw te verpakken en te verkopen.
Vernietigen is vaak goedkoper
Het is economisch en commercieel gezien vaak niet haalbaar om retourproducten opnieuw aan te bieden voor verkoop. Hoofdzakelijk speelt de verkoopmarge van het product een grote rol of de webwinkelier ervoor kiest om wel of geen moeite in het teruggestuurde product te steken.
In veel gevallen is het goedkoper om spullen te vernietigen in plaats van het product te keuren, verpakken en opnieuw te verkopen. Het is te arbeidsintensief en nauwelijks rendabel. Zeker producten van externe verkopers die via verkoopplatforms als Bol.com en Amazon worden verkocht, worden bij een retour vernietigd.
Hoe duurzaam omgaan met geretourneerde producten?
Wat kunnen webwinkels doen met alle retouren die dagelijks moeten worden verwerken? Laten we een aantal mogelijkheden doornemen.
- Retouren voorkomen
- Product opnieuw aanbieden in de webshop
- Product aanbieden als ’tweede kans’
- Retourzendingen laten verwerken door een externe partij
- Retouren laten opkopen
- Retourzendingen vernietigen
1. Retouren voorkomen
Het beste is om retouren zoveel mogelijk te voorkomen. Dit doe je door producten zo goed mogelijk te presenteren in de webwinkel. Denk hierbij aan duidelijke omschrijvingen, specificaties, klantreviews, productfoto’s en verhelderende productvideo’s.
Maar ook augmented reality apps en andere tools kunnen helpen om de klant zo goed mogelijk te informeren over het product. Coolblue heeft bijvoorbeeld een app ontwikkeld om klanten te helpen bij het kopen van de juiste maat televisie.
Toch blijft het onmogelijk om retouren helemaal te voorkomen. Een product kan om tal van redenen niet voldoen aan de verwachting van de klant. Met als resultaat dat het artikel terug in de doos gaat om geretourneerd te worden.
2. Product opnieuw aanbieden in de webshop
Na ontvangst van de retourzending gaat het product door de kwaliteitscontrole. Daar wordt het product gecontroleerd, gereinigd en eventueel gerepareerd. Het artikel wordt opnieuw verpakt en gaat het verkoopmagazijn in om opnieuw aangeboden te kunnen worden in de webshop.
Om de kans te vergroten dat het retourproduct in goede staat wordt geretourneerd, is het aan te raden om gebruik te maken van gebruiksvriendelijke en stevige verpakkingen.
3. Product aanbieden als ’tweede kans’
Teruggestuurde producten die beschadigd zijn kunnen niet als nieuw worden verkocht in de webshop. Deze worden dan als artikel met gebruikssporen verkocht, ook bekend als een tweedekans-product. Teruggestuurde kleding kan een gaatje hebben opgelopen tijdens het passen, een robotstofzuiger een krasje hebben en een televisie een beschadigde verpakking. Geen reden dus om het product te vernietigen.
Na de kwaliteitscontrole kunnen ook deze vrijwel nieuwe producten als ‘tweedekans’ worden aangeboden op de webshop. Hiervoor kan een speciale outlet sectie ingericht worden waarbij de producten met korting worden verkocht.
4. Retourzendingen laten verwerken door een externe partij
Het kost webwinkeliers veel tijd om retourzendingen te verwerken. Wat kun je doen als je deze retouren wel opnieuw wilt verkopen, maar niet de middelen hebt om dit zelf te organiseren? Dan kun je een externe partij inschakelen die de retouren verwerkt.
BuyBay is bijvoorbeeld een partij die duurzame retourverwerking aanbiedt. Zij helpen onder andere online retailers om de meeste waarde te halen uit retouren en overstock. Het bedrijf neemt dus al het werk van retourzendingen uit handen. Onder andere Bol.com, Blokker en DPD maken gebruik van deze dienstverlening.
5. Retouren laten opkopen
Webwinkels kunnen ervoor kiezen om retourzendingen en restpartijen te laten opkopen voor wederverkoop door een derde partij. Hiermee worden de kosten van retouren beperkt en treedt er weinig verspilling op. Zerostock.nl is een voorbeeld van een bedrijf die retourartikelen van winkels en webshops opkoopt.
Een nadeel is wel dat wederverkoop door een derde partij niet voor elk merk of product wenselijk is. Het kan bijvoorbeeld niet aansluiten bij het gewenste imago van het artikel, waardoor er eerder gekozen wordt voor verkoop in eigen beheer of voor vernietiging van de geretourneerde producten.
6. Retourzendingen vernietigen
Retourzendingen en afgekeurde restpartijen die niet verkoopbaar zijn worden meestal vernietigd. Het kan zijn dat het product beschadigd is, een (gevaarlijk) defect heeft, of dat het niet wenselijk is om het product opnieuw aan te bieden als ‘gebruikt’ artikel.
In het laatste geval is merkbescherming en merkimago vaak een argument om producten niet te verkopen voor een lagere ‘tweedehands’ prijs.
Vernietigen betekent niet altijd verbranden
Door producten te verbranden in de afvalenergiecentrale gaan waardevolle grondstoffen verloren, de enige winst van verbanden is het genereren van energie.
Alleen al in Nederland zorgt de verbranding van kleding voor zo’n 75.000 tot 150.000 kilo CO2-uitstoot per jaar.
Rijksoverheid
Producten kunnen ook op een duurzame wijze worden vernietigd. Bij deze vernietigingsmethode worden de producten ontmanteld en gescheiden in recyclebare monostromen.
Dit betekent dat verpakkingsmaterialen worden gescheiden op soort en dat het product gereed wordt gemaakt voor recycling. In het geval van elektronicaproducten worden bijvoorbeeld accu’s verwijderd, zodat verdere e-waste kan worden gerecycled. Vernietigde kleding wordt gebaald en vervezeld zodat dit gebruikt kan worden voor andere toepassingen.
Bij deze vorm van productvernietiging gaan vertrouwelijkheid en duurzaamheid hand in hand. Het hoofddoel is de integriteit uit het product te halen, zodat deze geen commerciële verkoopwaarde meer heeft. Vervolgens wordt het restproduct hoogwaardig gerecycled volgens de rangorde van de Ladder van Lansink, de officiële afvalhiërarchie.
Meerwaarde van gecertificeerde productvernietiging
Veilige en duurzame productvernietiging wordt aangeboden door CA+ gecertifceerde bedrijven in Nederland. Het CA+ certificaat waarborgt vertrouwelijke vernietiging en hoogwaardige recycling van het aangeboden materiaal.
Bij Brantjes Data-Vernietiging combineren we CA+ gecertificeerde productvernietiging met recycling van de reststromen na vernietiging. Dat betekent het recyclen van omdozen naar herbruikbaar karton, geshredderde kledingfracties worden gebruikt voor isolatie-doeleinden of vulling voor boksballen en vernietigde elektronica wordt naar Weeelabex gecertificeerde verwerkers en smelters vervoerd om zodoende de metalen te herwinnen na de vernietigingsfase.
Bronvermelding
Voor dit artikel hebben we gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:
Advies over productvernietiging?
Neem contact op met onze specialisten over het duurzaam vernietigen en recyclen van uw retourzendingen. Laat de afgekeurde partij ophalen met een beveiligd transportvoertuig of lever het materiaal aan op onze locatie in Nieuw-Vennep.
Wij helpen en adviseren u graag, neem gerust contact op via (023) – 532 1960 of vraag een vrijblijvende offerte aan.
Pim is verantwoordelijk voor de websites, marketing en communicatie bij de Nijssen Groep. Gespecialiseerd in online marketing en SEO.