Veilig en vetrouwd: gecertificeerd productvernietiging
Via de dienstverlening productvernietiging worden goederen op een gecontroleerde en veilige manier vernietigd, vaak om ervoor te zorgen dat ze niet terug op de markt komen. Dit gebeurt bijvoorbeeld met defecte – en daardoor soms zelfs gevaarlijke – producten, overtollige voorraad, producten met verlopen houdbaarheidsdata of goederen die inbreuk maken op patenten.
“Een bedrijf dat gecertificeerde vernietiging uitvoert, zoals onder CA+ condities, biedt zekerheid. Wij verkopen vertrouwen”, zegt Jeffrey Meinert, accountmanager bij Brantjes Data-Vernietiging. “Onze klanten moeten erop kunnen rekenen dat een vernietigingspartij ook écht vernietigd is en niet in een ander circuit ineens weer opduikt. Soms moet een bedrijf aan de rechter kunnen aantonen dat een partij vernietigd is. Daarvoor hebben ze ons vernietigingscertificaat nodig als bewijs.”
Waarborg voor integriteit
CA+ is dé waarborg voor de veiligheid en integriteit van het vernietigingsproces. Het biedt bedrijven een officieel bewijs dat aangeboden producten of datadragers veilig en volgens de gestelde richtlijnen van CA+ zijn vernietigd. Ze zijn gegarandeerd van de markt af en daarmee worden imagoschade, economische verliezen, gevaarlijke situaties of zelfs juridische problemen voorkomen. Neem bijvoorbeeld oude bedrijfskleding. Als die niet correct vernietigd wordt, kan dat leiden tot frauduleus gebruik. Daarom kiezen bedrijven ervoor om deze kleding te vernietigen.
Jeffrey: “Bij Brantjes werken we volgens strikte richtlijnen. We hebben een geheimhoudingsplicht en werken met medewerkers die een VOG hebben. Ook worden producten, datadragers en vertrouwelijk papier verwerkt volgens een gesloten vernietigingsproces. Dit geheel minimaliseert het risico op datalekken en beschermt bedrijven tegen potentiële schade.”
Eerst onklaar daarna recyclebaar
In een samenleving waar duurzaamheid steeds belangrijker is en we toewerken naar een circulaire economie voelt het vernietigen van producten wat tegenstrijdig. “Onze eerste taak is een product onklaar te maken en te voorkomen dat het terug op de markt komt”, legt Kees van der Plas uit, operations manager bij Brantjes. Hij heeft al ontelbare producten door de shredder gehaald. “Soms gaat het om speelgoed met kleine losse onderdelen die gevaarlijk kunnen zijn voor kinderen. Om deze jonge gebruikers te beschermen moeten die producten van de markt gehaald worden. Andere keren worden bedrijven door de rechtbank gesommeerd hun producten te vernietigen omdat ze in strijd zijn met het merkrecht of niet voldoen aan bepaalde veiligheidseisen. En het kan ook voorkomen dat het bij overtollige voorraad efficiënter en meestal duurzamer is om producten te vernietigen in plaats van het – vaak overzees – terug te sturen.”
“Belangrijk om te weten, is dat we per product en per partij kijken naar mogelijkheden voor recycling”, legt Kees uit. “De versnipperde papieren archieven en kartonnen verpakkingsdozen kunnen als grondstof richting papierfabrieken. Met Recycling.nl gevestigd op hetzelfde terrein is dat zo geregeld. Ook elektrische apparaten, waarvan de datadrager is vernietigd, worden gesorteerd en voor recycling aangeboden om zo (edel)metalen terug te kunnen winnen. Materialen die niet gerecycled kunnen worden, zoals bepaalde gecombineerde plastic verpakkingen, worden verbrand door afvalenergiecentrales met energie als winning.”
Bewustwording en noodzaak
De vraag naar productvernietiging neemt toe, mede door de groei van e-commerce en de strengere regelgeving waaraan producten moeten voldoen. Ook neemt de bewustwording over de noodzaak van verantwoorde vernietiging toe. “Natuurlijk blijft het streven naar minder verspilling het belangrijkste”, concludeert Jeffrey. “Maar voor die producten die er nu eenmaal zijn en die vernietigd móeten worden, blijft veilige en gecertificeerde vernietiging waarbij we naast vertrouwelijke vernietiging ook zorgvuldig kijken naar recyclemogelijkheden de beste oplossing.”
Meer dan alleen producten vernietigen
Productvernietiging is het vernietigen van goederen die niet omwille van vertrouwelijke data, maar vanwege commerciële- of veiligheidsredenen vernietigd dienen te worden. Naast productvernietiging bieden wij ook papier- en datavernietiging aan, specifiek bedoeld voor de vertrouwelijke vernietiging van papieren en elektronische datadragers. Zoals de vernietiging van harde schijven.
Na CA+ gecertificeerde vernietiging van archief, data of producten ontvangt de klant een vernietigingscertificaat als bewijs van vernietiging.
Naast het vernietigen van fysieke producten, bieden wij ook diensten voor het vernietigen van papieren en elektronische datadragers. Deze service is gericht voor het veilig en vertrouwelijk verwijderen en vernietigen van gevoelige informatie, zowel in papieren als digitale vorm.
Dit artikel verscheen in InfoRegio editie 3 van 2024
Foto credits: Jur Engelchor Fotografie
Wilt u producten laten vernietigen?
Wilt u ook uw producten CA+ gecertificeerd laten vernietigen in onze industriële shredders? Kies dan voor CA+ gecertificeerde productvernietiging. Wij helpen u hier graag bij, neem contact op via (023) – 532 1960 of vraag een vrijblijvende offerte aan.
Pim is verantwoordelijk voor de websites, marketing en communicatie bij de Nijssen Groep. Gespecialiseerd in online marketing en SEO.