Klanten beoordelen ons met een
Brantjes Data-Vernietiging B.V. Rijnlanderweg 1427 2153 KE Nieuw-Vennep 023 - 532 1960

Oude elektronica en apparaten inleveren of laten vernietigen?

Wat doen met oude elektrische apparaten? Veel ongebruikte oude elektronica, zoals computers, laptops en telefoons, worden bewaard en vervangen door nieuwe elektronica. Maar u kunt uw oude hardware inleveren of zelfs verkopen aan diverse bedrijven. Wij zetten de mogelijkheden voor u op een rij.

Bekijk aanleveren Bekijk tarieven

oude-elektronica-verkopen-of-laten-vernietigen-header
oude-elektronica-verkopen-of-laten-vernietigen-header

Elektrische apparaten kunnen vertrouwelijked data bevatten

In Nederland worden jaarlijks miljoenen elektronische producten aangeschaft door particulieren en bedrijven. Ieder jaar verschijnen er betere modellen van onder andere smartphones, laptops en tablets. Hierdoor veroudert elektronica in razend tempo. Een mobiele telefoon heeft bijvoorbeeld een gemiddelde afschrijvingsduur van zo’n achttien maanden.

Statistieken laten zien dat er in verhouding meer elektronica gekocht wordt dan dat er ingezameld wordt. Geschat wordt dat er zo’n 20 miljoen mobiele telefoons in Nederland bewaard worden, terwijl deze niet meer gebruikt worden. Dit betekent dat bedrijven en particulieren oude hardware bewaren en nieuwe hardware aanschaffen.

Wist u dat veel mensen hun oude smartphone, tablet of laptop na aanschaf van een nieuw apparaat laten verstoffen in een la of kast? Uit CBS-onderzoek blijkt dat maar liefst 55% van de oude smartphones, 42% van de laptops en 39% van de tablets nog steeds thuis worden bewaard.

Dit veroorzaakt een scheve verhouding. Naast recyclingbedrijven proberen diverse ondernemers hier verandering in te brengen. Zo zijn er bedrijven die uw oude elektronica graag willen kopen. Maar waar moet u dan op letten?

Voorkom misbruik van uw data

Lever uw materiaal aan ter vernietiging bij Brantjes in Nieuw-Vennep.

  • Voor particulieren en bedrijven
  • AVG-proof en CA+ gecertificeerd
  • Inclusief officieel vernietigingscertificaat

Bekijk aanleveren Bekijk tarieven

Oude apparatuur inzamelen voor recycling

Elektronica, zoals mobiele telefoons, bestaan voor een deel uit schaarse edelmetalen zoals goud, zilver en koper. Als oude apparaten onnodig bewaard wordt, resulteert dit op lange termijn in meer schaarste en hogere grondstofprijzen wat automatisch hogere kosten van nieuwe elektronica met zich meebrengen.

Het is dus verstandiger voor uw eigen portemonnee en voor het milieu om uw oude ongebruikte apparatuur in te leveren voor recycling. Recyclingbedrijven winnen deze grondstoffen terug zodat de edelmetalen opnieuw gebruikt kunnen worden, dit heet urban mining. Naast het economische voordeel levert recycling natuurlijk ook een ecologisch voordeel op.

Oude elektronica inleveren voor geld

Op internet zijn diverse websites te vinden die geld bieden voor uw oude elektronische apparatuur. Rebuy.nl geeft bijvoorbeeld tussen de 80 – 250 euro voor uw oude iPad en rond de 100 – 300 euro voor een smartphone van twee jaar oud afhankelijk van zijn staat. Voor bedrijven met veel elektronische gadgets kunnen dit soort websites behoorlijk wat geld opleveren. Maar is dit wel verstandig? Want wat doen deze bedrijven met uw ingeleverde apparatuur?

  1. Werkende apparatuur wordt ontdaan van data en vervolgens verkocht over de hele wereld.
  2. Niet-werkende apparatuur wordt gerecycled.

Uw werkende apparatuur krijgt een tweede leven, bijvoorbeeld in Nederland of zelfs in Afrika waar uw apparaat nog jaren mee zal gaan. Op korte termijn levert deze methode geld op voor u. Maar op de langere termijn kan blijken dat bepaalde data van uw oude apparatuur niet correct is gewist, met alle gevolgen van dien.

Waar moet u op letten bij het inleveren van oude apparatuur?

Het antwoord op deze vraag is kort: uw data. Een oude laptop of oude smartphone staat vol met vertrouwelijke informatie. Denk aan inloggegevens, foto’s, video’s en mogelijk bankgegevens van uw internetbankieren-app. Als u uw oude apparatuur verkoopt of inlevert heeft u geen controle meer over uw vertrouwelijke data.

Bedrijven die geld betalen voor uw werkende oude apparatuur geven aan dat zij uw data wissen. Maar hoe wissen deze bedrijven uw data? De enige werkende methode is om het apparaat met datadrager fysiek te vernietigen.

Echter resulteert dit in een niet-werkend apparaat. De enige methode die in dit geval gebruikt kan worden is het digitaal wissen van bestanden om zo een werkend product te behouden. En dit is geen 100% betrouwbare methode, aangezien gewiste data in veel gevallen te herstellen valt. U loopt in deze situatie dus een groot risico.

En hoe zit het met de recycling van uw oude apparatuur? U kunt:

  1. Afgedankte elektronica inleveren bij de winkel waar u het gekocht heeft;
  2. Oude elektrische apparatuur afgeven bij gemeentelijke inzamelpunten / milieustraat;
  3. Uw oude apparatuur laten inzamelen door een recyclingbedrijf of datavernietiger.

Oude apparatuur gecertificeerd vernietigen

Wij adviseren om uw oude apparatuur in te laten zamelen door een gecertificeerde datavernietiger die het vernietigde restmateriaal uitsluitend aanbiedt aan Nederlandse gecertificeerde eindverwerkers gespecialiseerd in de verwerking van hardware.

afvalcontainer-afgedankte-computers

Met andere woorden luidt ons advies om oude apparatuur met vertrouwelijke data eerst te laten vernietigen door een gecertificeerde datavernietiger, zoals Brantjes Data-Vernietiging. Vervolgens zullen wij ervoor zorgen dat het restmateriaal door Nederlandse specialisten wordt gerecycled.

Als u uw oude apparatuur direct aanbiedt voor recycling (bijvoorbeeld de milieustraat) loopt u alsnog risico op het lekken van uw vertrouwelijke data. Aangezien recyclingbedrijven recyclen en niet vernietigen aan de hand van strenge richtlijnen van vernietigingscertificeringen.

Datadrager vernietigen Bekijk onze tarieven →
Gecertificeerde vernietiging & advies.

FNOI adviseert om oude hardware te vernietigen

Het kenmerk van hardware is dat u hier zelf informatie aan toevoegt. Daarom adviseert de FNOI, de organisatie die onder andere de belangen van de archief- en datavernietigingsbranche vertegenwoordigt, om afgedankte data(dragers) te laten vernietigen door gespecialiseerde en gecertificeerde datavernietigingsbedrijven. Daarnaast geeft de FNOI terecht aan dat kopers van elektronica al een verwijderingsbedragen hebben betaald die dient voor de correcte inzameling en recycling van oude hardware.

Conclusie

Bedrijven die vergoedingen uitkeren voor oude apparatuur om het vervolgens een tweede leven te geven lijken op het eerste gezicht een goed initiatief. Uw apparaat wordt hergebruikt en ontvangt hier een leuk bedrag voor terug. Maar het risico blijft bestaan dat uw vertrouwelijke data op straat komt met alle gevolgen van dien.

Als u toch graag uw oude apparatuur wilt verkopen voor hergebruik let dan in ieder geval op de volgende punten:

  1. Haal datadragers uit het apparaat en laat deze vernietigen. Vervang eventueel uw oude datadrager met een ongebruikte datadrager.
  2. Lees de voorwaarden van het inzamelingsbedrijf aandachtig door.
  3. Laat een specialist uw data herhaaldelijk wissen om het herstellen van de data te bemoeilijken.
  4. Ga bij uzelf na of het financiële voordeel opweegt tegen het risico dat u loopt.

Wij zijn van mening dat de verkoop van uw oude apparatuur uw bedrijf meer geld kan kosten dan dat het op korte termijn oplevert. Bijvoorbeeld in de vorm van imagoschade door gelekte vertrouwelijke data.

Loop geen onnodig risico en laat uw oude hardware gecertificeerd vernietigen bij Brantjes Data-Vernietiging, 100% vertrouwd en 100% gecertificeerd.

Bronvermelding

Voor dit artikel hebben we gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

Wilt u elektronica laten vernietigen?

Wilt u op een vertrouwelijke en gecertificeerde manier van uw elektronica af? Wij helpen u hier graag bij, neem gerust contact op via (023) – 532 1960 of vraag een vrijblijvende offerte aan.